Om Oss

Gården har en rik og lang historie og dette er en viktig del av gården.

Langs Namsen finner du en naturskjønn kultursti med historiske fortellinger på skilt om området rundt. Når du besøker Stabburet Madam Meyer vil du føle på sjel og ta litt del i den gamle historien.

Historie

Mælen Gård er for mange på folkemunnet kallt Rygh-gården og tidligere het den Nedre Halvardmo. Fra mannsnavnet Halvard ble Halvardmo delt i øvre og nedre Halvardmo før år 1500. Øvre Halvardmo nå kalt Halvardmo, mens tidligere nedre Halvardmo blir nå blir kalt Mælen gård etter at Jørgen Rygh(dagens eier sin oldefar) kjøpte gården i 1905 da han kom fra Amerika. Navnet er etter Mel – sandbakke, elvekant.

Madam Meyer eide gården på slutten av 1700 tallet. Denne historien får du se og høre om du besøker Stabburet.

Madam Meyer

Lorents Holst var far til Christian Lorentsen Holst som ble gift med Madam Abel Margrete Hammond i 1724, og hun var forøvrig søskenbarn til Thomas Angell. Så tok paret over det Overhaldske kirkegods ved Lornts Holst død i 1731, og de flyttet hit og bosatte seg i nybygd hus på nedre Halvardmo- i dag Mælen gård. Christian dør i 1734 og boet er nærmest falitt, men Madam Abel Meyer får ordning med kreditorene og bygger seg opp ved kjøp og salg, tømmer-og sagdrift, martnasdrift på melamartnan med mer til å bli gjennom tidene Namdalens rikeste og mektigste person. Dagens eier sin oldefar kjøpte gården i 1905.

Du får lære mer om dette om du besøker Stabburet Madam Meyer.

Lokasjon

Gården ligger idyllisk til langs Namsens bredd, omkring 17 km fra Namsos, og 3 km fra Skage og riksveg 17. Kjenner du til Melamartnan vet du hvor gården befinner seg. Siden 1700 tallet var Mælen handelssentrum i Namdalen, og et knutepunkt mellom kyst og fjell for utveksling av varer. En gang i året (første helg i oktober) var det duket for marknad, der handelsfolk fra fjærn og nær samlet seg til hestehandel, fest og moro. I senere år har man gjenopptatt tradisjonen, og nettopp Mælen gård huser mesteparten av dette  arrangementet.

Fra gården nede ved elva, og vestover langs Namsen går det sti helt til Skage sentrum. Langs stien står det tablåer der du kan lese om det tradisjonsrike laksefisket i Namsen. Her kan du vandre i fred og ro, nyte naturen, elva og fuglelivet.

Overtakelser

I 1905 kjøpte Jørgen Rygh, oldefar til dagens eier (4. generasjon Rygh )

Ragnhild Amalie Øien Rygh som nå eier Mælen gård og har gjort det siden 2004.

Før henne var det hennes farfar Magne  Rygh(1905-1995) og hennes far Jørgen Asbjørn Rygh (1938-2008) som eide og drev gården.

Ragnhild og hennes mann Lasse bor nå på gården med sine barn.

Livet på gården i dag

På gården bor Ragnhild Amalie og Lasse med sine barn. Du vil kanskje også møte på 2 katter. Vi er her alle sammen for at du skal få god hjelp og informasjon om du trenger det under oppholdet.

Lurer du på noe?

Ta gjerne kontakt for ytterligere opplysninger.